Εισαωγωή

Οι απεικονιστικές μέθοδοι αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις για τη διάγνωση πολλών παθήσεων. Μπορούν να απεικονίσουν με μεγάλη ευκρίνεια τα εσωτερικά μας όργανα και να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για δυσλειτουργίες που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Είναι από τα μεγαλύτερα όπλα που διαθέτουν οι γιατροί προκειμένου να κάνουν σωστή διάγνωση και στη συνέχεια να καταστρώσουν το θεραπευτικό τους σχέδιο.

http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.11027.asp

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

Κίνδυνος από την υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία

Οι πιο νέοι Αμερικανοί εκτίθενται σε ανησυχητικές ποσότητες ακτινοβολίας από ιατρικές εξετάσεις, που αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν για καρκίνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας τριετούς μελέτης που περιλάμβανε σχεδόν 1 εκατομμύριο κατοίκους των ΗΠΑ ηλικίας 18 έως 64 ετών.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, ο αθροιστικός κίνδυνος της επανειλημμένης έκθεσης σε ακτινοβολία αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί κατάλληλα.
«Ακόμη κι αν ο ατομικός κίνδυνος για κάθε ασθενή που εκτίθεται σε τέτοιες δόσεις ακτινοβολίας είναι μικρός, ο αθροιστικός κίνδυνος σε εκατομμύρια άτομα μπορεί να είναι ανησυχητικός», γράφουν οι ερευνητές στο New England Journal of Medicine.

Αν και οι διαγνωστικές εξετάσεις που χρησιμοποιούν ακτινοβολία μπορούν να προσφέρουν στους γιατρούς πολύτιμες πληροφορίες, οι μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, ιδιαίτερα σε μικρότερης ηλικίας άτομα.
Η μελέτη των ερευνητών βρήκε ότι περίπου 4 εκατομμύρια Αμερικανοί ετησίως εκτίθενται σε υψηλές δόσεις ακτινοβολίας, ενώ σύμφωνα με μία έκθεση που είχε δημοσιευθεί το Μάρτιο από το Εθνικό Συμβούλιο Προστασίας από την Ακτινοβολία και Μέτρησής της οι Αμερικανοί εκτίθενται σήμερα σε επτά φορές περισσότερη ακτινοβολία από διαγνωστικές εξετάσεις σε σύγκριση με το 1980.
Οι εξετάσεις που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για την έκθεση των Αμερικανών σε ακτινοβολία είναι η αξονική τομογραφία και οι εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής (ραδιενεργά ισότοπα), οι οποίες σε συνδυασμό αντιστοιχούσαν σε περίπου τρία τέταρτα της συνολικής έκθεσης στη μελέτη. Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής έκθεσης σε ακτινοβολία οφειλόταν σε μία από τις διαγνωστικές εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, το σπινθηρογράφημα αιμάτωσης του μυοκαρδίου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλοί άνθρωποι με ασφάλιση υγείας υποβάλλονται σε μη απαραίτητες αρκετές φορές διαγνωστικές εξετάσεις, μη γνωρίζοντας ότι είναι πιθανόν να θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου